WORKSHOP SJAMANENDRUM BOUWEN

ALGEMENE INFO

Maak je eigen drum in een dag!! Hoe leuk is het om je eigen drum te maken, alleen, samen met je partner of met vrienden/vriendinnen? Wij werken in kleine groepen (max 6) zodat wij ieder de persoonlijke aandacht kunnen geven die hij/zij nodig heeft. Ongeacht het aantal aanmeldingen gaan onze workshop altijd door. Neem contact op om een datum in te plannen, of doe mee op een door ons geplande workshop (zie agenda).

Workshop met een grote groep? Wij komen graag op locatie. Informeer naar de mogelijkheden.

WAT TE VERWACHTEN TIJDENS DE WORKSHOP

Na opgave van deelname maak je de keuze voor het formaat van de drum en welke huid erop gespannen gaat worden. Je start met een ruw frame en gaat deze voorbereiden voor het ontvangst van de huid. De huid krijgt jouw volle aandacht en maak je passend voor het frame. Vervolgens zal deze d.m.v. van het snelspansysteem opgespannen worden. Daarna zal de drum geschoren moeten worden i.v.m. de klank die de drum zal geven. Scheer je de drum niet, dan klinkt het alsof je op een kussen slaat. Je hoeft je drum niet helemaal kort te scheren, naar wens kan je ook een deel behouden. Samen kijken we wat het best bij jou schikt. Aan het einde van de workshop neem jij in ieder geval je eigen gemaakte sjamanendrum en een drumstok mee naar (t)huis.

Daarnaast leer je tijdens de dagworkshop ook hoe je met de drum dient om te gaan, hoe je deze verzorgt en mogelijk nog kan na-spannen . Mochten er zich persoonlijke processen aandienen dan is daar, als je dit wenst, ruimte voor.

13 KANTIG FRAME

De drum wordt gemaakt van een 13 kantig frame welke symbool staat voor de 13 manen van het jaar. Het frame wordt door ons, in eigen beheer, met de hand gemaakt. Om het frame wordt de huid en het spansysteem toegevoegd. De unieke constructie en de sterkte van het hout voorkomen dat het frame krom trekt. Wij bouwen geen drums met een houten hoepel, uitsluitend 13 kantige frames, deze staan gegarandeerd voor velen jaren gebruiksplezier.

Je kunt kiezen uit verschillende maten/diameter van frames: 40, 45, 50 of 60 cm. De maat beïnvloed het uiteindelijke geluid van de drum. Hoe groter de oppervlakte, hoe zwaarder het geluid. I.v.m. met de extra materialen voor een 60cm drum (deze is echt groot) rekenen wij een kleine toeslag. De kosten voor de dagworkshop vind je onderaan deze pagina.

DRUMSTOK
Om de drum te bespelen maak je gebruik van een drumstok (beater). Er zijn ook mensen die de drum bespelen met de hand i.p.v. een drumstok. Wat jou het best past moet je zelf ondervinden. Een willekeurige stok oprapen uit het bos en daarmee op je drum slaan gaat natuurlijk niet lang goed. De kop van de drumstok is van stof en heeft een zachte doch stevige vulling, zo één dat de drum niet beschadigd kan raken. Het is erg leuk om later je eigen drumstok te maken van een mooie stok die op je pad komt en je aanspreekt. Hou er rekening mee dat je geen stok gebruikt die makkelijk breekt. Na afloop van de workshop krijg je sowieso een mooie drumstok mee naar huis.

SNELSPANSYSTEEM

Belangrijk bij het aanschaffen van een sjamanendrum is dat de drum een spansysteem heeft of op zijn minst na te spannen is. Dit komt het gebruikersgemak en gebruikersplezier ten goede. Een goede resonantie is gewenst bij een drum die gebruikt gaat worden voor healing, meditatie, trance of reisdrum. Een drum die geheel is gemaakt van dierenhuid zal alleen goed klinken als deze met droog weer of op welke manier dan ook verwarmd is geweest. Dit is niet wenselijk als je de drum wilt gaan inzetten bij cliënten of voor persoonlijk gebruik. Meestal vervalt de drum dan weer na een korte tijd in een blikkerige of doffe klank. Met ons snelspansysteem kan je op ieder moment de drum weer op de juiste pitch krijgen. Dat komt de behandeling ten goede en daarnaast kom je professioneel over.

CEDERHOUT

De geboorte van een sjamanistische drum voegt een nieuwe tak toe aan de Wereldboom. De drum is verbonden met de Wereldboom door het hout van het frame en alle bomen worden terug geleid naar de Eerste Boom “de cederboom”. Bij verschillende inheemse volkeren staat de cederboom symbool voor de Wereldboom. Daarom gebruiken wij overwegend cederhout voor de drumframes. Het hout voor de frames wordt door onszelf gezaagd, geschaafd en gefreesd. Het frame wordt door ons, in eigen beheer, met de hand gemaakt. Cederhouten drums zijn zowel licht als zeer resonerend en heeft heeft een rijk kleurenpalet.

HUIDEN

De huid is medebepalend voor het geluid van de drum. Het geeft de drum een stem die weerklinkt door de geest van het dier wiens huid wordt geraakt door de drumstok. Ondanks dat, is het niet zo dat de drum dan ook alleen maar voor één doeleinde geschikt zou zijn. Iedere drum eender de dierenhuid werkt helend en ondersteund voor en met jou beoogde doel.

De huiden worden uiterst respectvol door onszelf geprepareerd om geschikt te maken tot drumhuid. Er is keuze uit verschillende huiden: Edelhert, Damhert, Geit of Paard (Kameroenschaap of Everzwijn, mits voorradig). Je kunt bij het kiezen van een dierenhuid rekening houden welke eigenschappen, energieën, capaciteiten en karakteristieken je graag zou willen aanroepen om mee te werken.

KOSTEN DAGWORKSHOP

Framematen: 40, 45 of 50 cm

Framemaat: 60 cm

Huiden: Edelhert, Damhert, Geit of Paard
Inclusief drumstok

i.v.m. de grootte v.d. huid, een groter en tevens hoger frame,
hanteren wij voor dit formaat een kleine meerprijs

€ 285,-

+ € 30,-

- Tijdens de dagworkshop is er doorlopend thee/koffie/fris en een uitgebreide lunch inbegrepen.
- Opgave workshop bij voorkeur 2 weken vooraf i.v.m. de voorbereidingen.